Generalforsamling 2025
Velkomst ved Michael Laustsen.
1. Valg af dirigent
Jørgen Andersen fra Midtbyens samråd
2. Samrådets årsberetning 2024
Konstituering
På generalforsamlingen i januar måned var der et spændende oplæg ved rådmand Jan Rose Nymark Thaysen om helhedsplanen for Vejgaard. Den plan blev politisk godkendt sidst på året og sætter rammerne for udviklingen af Vejgaard. Samrådet har haft et tydeligt aftryk på planen og siger også tak for et godt samarbejde med Aalborg Kommune om det.
Ved valget til bestyrelsen var der både nyvalg og afgang af medlemmer. Desværre har der så henover 2024 været afgang uden for tur fra bestyrelsen. Årsagen var i begge tilfælde ændrede jobsituationer.
Arbejdsgrupperne
Trafikgruppen
Trafikgruppen består af 3 personer og har i 2024 arbejdet videre med opfølgning på vores trafikundersøgelse i slutningen af 2023. Den viste tydeligt at særligt bekymringer og forslag til mere sikre skoleveje, særligt ved Vejgaard Østre Skole. Dette har vi jo igennem flere år været i dialog med By og landskabsudvalget omkring. Senest er der kommet fartbegrænsende bump på Nørre Tranders Vej. Vi ser frem til at fortsætte arbejdet, der gerne skal resultere i mere sikre skoleveje.
Hadsundvej er også et fokuspunkt i forhold til at sikre sikkerheden for de bløde trafikanter. Vi er i dialog med By- og Landskabsforvaltningen om det. Det er en langsommelig proces, men vi håber at se nogle resultater i 2025.
Trafikgruppen arbejder videre i 2025. Vi er åbne overfor ideer og henvendelser i øvrigt.
Grønne områder
Aktiviteter henover sæsonerne i 2024
Overordnet set har den grønne arbejdsgruppe fokuseret på at nå sit mål om 1000 træer i Vejgaard i 2024. I 2023 nåede vi 10% af dette mål, i form af uddeling af 100 rønnebærtræer til Vejgaard byfest. De resterende 90% havde vi håbet på at komme i mål via de projekter, vi har arbejdet på i løbet af året. Desværre har det vist sig at være overraskende vanskeligt at få realiseret, da vi er afhængige af tilsagn og velvilje fra eksterne parter.
Vinteren – Dialog med Aalborg Kommune omkring muligheder
Foråret 2024 bød på en fortsættelse af de møder og dialoger, vi havde med Aalborg Kommune i efteråret 2023. Her blev det aftalt, at vi identificerede arealer i Vejgaard, som kunne være kandidater til beplantning, biodiversitetsområder eller anden form for grøn forskønnelse. Desværre viste det sig, at det var for kompliceret at realisere, da mange forskellige myndigheder skulle ind over beslutningerne i form af trafikale hensyn, infrastruktur, etc. Det gjorde det umuligt at kunne søge midler til, da vi ikke kunne få tilsagn til, at det rent faktisk kunne lade sig gøre. Aalborg Kommune opfordrede til slut, at vi i stedet henvendte os til private haveejere for at komme igennem med vores tiltag.
Foråret – Fondsmidler til stort biodiversitetsprojekt på Dagnyvej
Vi havde søgt puljemidler hos AN-TV til et spændende og innovativt biodiversitetsprojekt på Dagnyvej 17 hos Alabu Bolig. Let-It-Bee havde udformet et flot tilbud på, hvordan græsarealerne kunne omdannes til et stort biodiversitetsområde til glæde for beboerne og Alabus driftsafdeling. Desværre fik vi afslag på vores ansøgning, da man valgte at prioritere andre typer projekter i stedet.
Sommeren – Byfesten
Til Vejgaard byfest uddelte vi frøposer til de besøgende på standen. Den lokale Aalborg-virksomhed Bland-Selv-Frø gav et sponsorat i form af en klækkelig rabat ved indkøb af frøposer, således at vi kunne dele disse gratis ud til over 100 borgere, og dermed bidrage til biodiversiteten.
Efteråret – Trees in Cities og Sahara
Vi har sendt en formel opfordring til borgmesterkontoret, om at få Aalborg med som deltager i kampagnen ‘Trees in Cities’ – på samme linje som f.eks. Aarhus. Vi blev lovet et svar omkring dette, men har desværre aldrig fået en tilbagemelding, trods også mundtlige opfordringer direkte til borgmesteren.
I forhold til Sahara, og debatten omkring bebyggelse, er det blevet konstateret, at biodiversiteten trives på skråningerne, der omkranser Sahara. Der blev ligeledes konstateret fouragerende flagermus. Selve græsarealet har ingen eller kun ringe betydning for biodiversiteten i Vejgaard, mens den omkringliggende fauna og flora trives og holder en fin kvalitet taget i betragtning af dens bynære placering.
Multihus
I 2024 har vi holdt en del møder i vores multihusgruppe/bydelshusgruppe. Vi har snakket yderligere med den lokale arkitekt fra N+P, som har lavet en planche ud fra vores ide om projektet. Vi har arbejdet på at få uddybet beskrivelsen af visionen m.m.
Visionen for Multihuset/bydelshuset er at det bliver et af fremtidens mødesteder i Vejgaard – en aktivitetsarena for hele bydelen, hvor alle kan blive en aktiv del af aktiviteterne både inde og ude.
Brugerne er medskabere af aktiviteten, og af kreativiteten. Vi skaber mødesteder, som kan bruges til idræt, til kultur, og mellemzoner, der netop kan skabe flere nye mødesteder og sammenhænge på tværs af aktiviteter, inde og ude. Nye former for idræt, leg og bevægelse bliver forbundet med andre former for fællesskaber og dermed skaber nye mødesteder og sammenhænge mellem brugerne.
Planchen er lavet af arkitekt Jesper Korpf, den er er præsenteret til borgermødet på Sahara i starten af august, til byfesten i Vejgaard i slutningen af august, til forskellige politikere, på cykelrundvisningen og andre steder hvor vi har kunnet præsentere den.
Der er ansøgt nogle fonde til modningsprocessen, som der desværre indtil videre er kommet afslag på. Der fortsættes i 2025 med at søge fondsmidler.
Der er ligeledes fremsendt ansøgninger om bistand fra en netværkskoordinator til den videre udvikling af processen (Center for Tværfaglig Forebyggelse, By og Land, som har sendt os videre til Sundhed og Kultur, hvor vi har fået en kontaktperson som kan rådgive os).
Det skal munde ud i at vi i starten af 2025 inviterer interessenter, både tidligere og nye samarbejdspartnere fra dels det lokale idrætsliv som kulturliv.
Sahara
Det helt store samtaleemne i 2024 har været nogle investorers planer om at bebygge ”Sahara”. Kort fortalt er planen, at kommunen skulle sælge ”Sahara” til investorerne, for derved at skaffe økonomi til at finansiere etableringen af en kunststofbane hos VB på Sofievej.
Samrådet har været bekendt med planen igennem et par år, men har hele tiden haft den holdning, at finansiering af en kunststofbane ikke skulle finansieres ved at udtage grønne områder i bydelen. Samrådet har da også ved flere lejligheder stillet sig til rådighed for at hjælpe VB med at skaffe finansiering på anden vis, men uden at det er blevet til et konkret samarbejde.
På baggrund af mange borgerhenvendelser, indkaldte Samrådet til et borgermøde på ”Sahara” i august måned, hvor ca. 150 borgere mødte op. Borgermødet førte til, at høringsfristen for Helhedsplanen blev forlænget. Det er ingen overdrivelse at sige, at der på borgermødet og i høringssvarene er markant modstand mod at bebygge ”Sahara”. Og noget har modstanden hjulpet, for i budgetforhandlingerne for 2025 er der afsat 3 mio. kr. til en kunststofbane på VB – uden at bygge på ”Sahara”.
Alléskolen
En af de andre store sager er planerne ved Allé Skolen på Østre Allé. Det seneste forslag til byggeriet blev nedstemt i By-og Landskabsudvalget pga. højden på byggeriet, så bolden ligger igen ved bygherre som har arbejdet på at få tilpasset et byggeri til de rammer der er lagt.
Øvrige aktiviteter
- Af andre aktiviteter i 2024 skal nævnes en velbesøgt og tankevækkende rundvisning på Østre Kirkegård inkl. Krematoriet og Kapellet.
- Der har været en guidet cykeltur i Vejgaard, som også havde mange deltagere og kalder på en gentagelse.
- Samrådet har også besøgt de to skolers bestyrelsesmøder, og har dermed knyttet bånd til institutionerne, som vi håber at kunne styrke fortsat, da vores skoler også er en vigtig del af vores bydel og dens identitet.
- Samrådet har styrket samarbejdet med Vejgaard Handel, hvor vi bl.a arbejder sammen om Vejgaard Byfest, Julemarkedet + Julelystændingen. Dette gør vi for at fremvise vores skønne bydel bedst muligt i samarbejde med de lokale butikker, så vi alle arbejder for samme mål. Samrådet bliver også inviteret med til Vejgaard Handels medlemsmøder, og kommer gerne med input i den forbindelse,
- D. 1. søndag i december er der hvert år Julemærkemarch. Dette arrangement har kun 1 formål – nemlig at indsamle midler til støtte for Julemærkehjemmene. I 2024 var det 3. gang at Vejgaard Samråd har været med til at arrangere det og nu sammen med Vejgaard Handel, De Frivilliges Hus og Aalborg Firmaidræt. Det er muligt at gå eller løbe 2 ruter: 1 på 5 km og 1 på 10 km og al overskud går ubeskåret til Julemærkehjemmene. Derudover så står FDF Vejgaard klar med lune æbleskiver og gløgg som man kunne varme sig på.
- Afslutningsvis skal jeg nævne, at vi i bestyrelsen har kigget på vanskelighederne ved at rekruttere frivillige til bestyrelse og arbejdsgrupper. Vi arbejder i retning af et mindre formaliseret bestyrelses-og arbejdsgruppe Setup bestyrelse, så vi går væk fra faste arbejdsgrupper, for i stedet at skabe plads til borgere der kommer med en god ide og gerne vil arbejdet med det i ramme af Samrådet – mindre formelt og mere spontane grupper.
- Endelig planlægger vi at supplere de sociale medier med noget så gammeldags som fysiske opslagstavler.
Afslutning
Tak til de mange sponsorater fra erhvervslivet i Vejgaard som støttede op om samrådets julearrangement med gaver til Aalborg Kommune og mange andre for godt og konstruktivt samarbejde. Sidst en stor tak til de mange borgere, som har bakket samrådets arbejde op gennem ord og handling og til bestyrelsen for at trække et kæmpe læs.
Ift samarbejdet med Handelsstandsforeningen, vil samrådet gerne opfordre til, at vi alle handler lokalt for at bakke op om vores erhvervsliv i bydelen.
Spørgsmål fra deltagere:
- Hvad er status med grunden ved Fristedet ud mod Universitets boulevarden?
I samrådet hører vi ikke andet end, at det er friholdt til eventuelt bebyggelse i fremtiden, da det er langs +bus ruten. men at der ikke foreligger nogle konkrete projekter. - Deltager ved generalforsamlingen Rådmand Nuuradiin S. Hussein (S) bekræfter, at der ikke ligger konkrete planer, og at der ikke umiddelbart er politisk støtte, hvis der skulle dukke et projekt op.
Beretningen godkendes.
3. Regnskab 2024
- Kasserer Flemming fremlægger regnskabet fra 2024
- Input fra Midtbyens samråd om at man fremadrettet kan fremlægge et budget også, så de fremmødte ved, hvad der budgeteres med i den kommende periode.
Regnskabet godkendes.
4. Fastsættelse af kontingent
Det besluttes at fortsætte uden kontingent. Ingen stemte imod.
5. Behandling af indkomne forslag
- Fjernelse af punkt 4 fra vedtægterne, da vi ikke ønsker et kontingent.
Vedtaget – ingen stemte imod. - Reduktion af bestyrelsesmedemmer fra 9+2 til 6+1.
Forslaget frafaldtes.
6. Valg af bestyrelsen
- Eksisterende bestyrelsesmedlemmer på genvalg valgt:
Susi H. Bolander, Linda Ø. Nielsen, Flemming L. Størkersen, Michael Laustsen og Sigrid Boesen
- Nye bestyrelsesmedlemmer valgt ind:
Thue Ørberg og Poul Erik Pind
- Ressourcepersoner der også meldte sig:
Anne-Lise Schou og Sidsel Lumholdt
Evt.
- Ros fra fremmødte ift Vejgaards folkelige og åbne samråd, der arbejder for borgerne
- Bestyrelsen understregede at har man lyst til at melde sig som ressourceperson eller har man et initiativ, man gerne vil have hjælp til at få i gang, er man mere end velkommen til at række ud til samrådet på Facebook, mail eller via hjemmesiden.
- Slutteligt vil bestyrelsen gerne takke de afgåede medlemmer: Ida Marie Christensen, Søren K. Søndergaard, Jesper Jensen og Henrik Bengtsen. Samt alle de samarbejdspartnere og ressourcepersoner der har gjort en stor indsats for samrådet og derigennem Vejgaard.